Kırılma

KIRILMA VE HAMURLAŞTIRMA

Zeytinler değirmende kırıldıktan sonra ön karıştırıycıya malaksöre aktarılır ve bir aspiratör vasıtasıyla zeytin çekirdeğinin kırılma işlemi sonrasında açığa çıkan ve yağa acılık veren kondeks gazı bir boru ile dışarı atılır. Ezilerek elde edilen zeytin hamuru dinlendirme malaksörlerine iletilir. Dinlendirme malaksörleri 8 gözden oluşmaktadır. Zeytin hamuru 60 dakika süre ile karıştırılarak dinlendirilir. Çift cidarlı paslanmaz çelikten imal edilen malaksörlerde, cidar arasında 35-40 oC arasında kapalı devre sıcak su dolaştırılır. Bu sırada hamur, sıcaklığı 38 oC’yi geçmemek üzere yoğrulur. Bu süreç tamamlandıktan sonra malaksördeki hamur pompası hamuru santrifüje ilerleterek işlemini tamamlar.

Santrifüj

SANTRİFÜJ

Hiller marka Santrifüj özelliği; yüksek devirde çalışmaması, yağ yakmaması ve hamur halindeki zeytinin yağının tamamen ekolojik olan soğuk presleme yöntemiyle ayrıştırmasıdır. Hamurdan elde edilen yağ santrifüjün altında bulunan yağ haznesine itilerek oradan separatöre gönderilir. Kalan posa yani prina ise, ayrı bir kanaldan prina haznesine inerek, prina stok sahasına ulaştırılır. Yağ seperatörüne gelen yağ, Hille ve İtalyan ortaklığı ile üretilmiş 700 bin devirli , yüksek kapasitesiye sahip seperatöre aktarılır . Burada yağda kalan posa ve su da ayrıştırılarak sızma yağ prosesi tamamlanılır.

Depolama

DEPOLAMA

Paslanmaz çelikten yapılmış taşıma arabalarına doldurulan yağ , üretim sahasından çıkarılarak ara stoklama bölümüne taşınır. Bu ara bölümde , yağın asit değerleri laboratuarda ölçülür ve bu işlem sonra ara soklama tanklarında pompalar vasıtasıyla paslanmaz çelikten ana stok tanklarına yine paslanmaz boru hattı ile iletilir. Stoklama zeytinyağının kendine has kalite ve saflık analizlerine göre yapılır.

Dinlendirme

DİNLENDİRME

Zeytinyağ, ana stok tanklarında bir ay bekletildikten sonra , toprak filtreden geçirilerek bir başka tanka aktarılır. Bu işlemdeki amaç sızma yağın doğallığından kaynaklanan posayı çökelterek, toprak filtreden geçirip nihai stok tankına aktarmaktır. Yağ hemen doluma geçmeyecekse, nihai stok tankının üzerine azot gazı yastıklaşması yapılarak yağın atmosfer oksijeni ile teması kesilerek doğal kalitesi korunur.

Dolum

DOLUM

Otomatik dolum bandının önünde ön hazırlık tankı vardır. Hangi bölgenin yağ dolumuna geçecekse, bu ön hazırlık tankına istenilen dolum miktarı kadar yağ , kağıt filtreden geçirilerek gönderilir ve ara stoklama yapılır. Amaç ,toprak filtresinin kaçmış olabileceği olası tortuları yeniden filtre ederek ön hazırlık tankına doluma hazır olarak bekletmektir. İhtiyaca göre , dolum bandına yapılacak olan programlama çerçevesinde 250 mililitreden 18 litreye kadar bant otomatik olarak istenilenen miktarı ön hazırlık tankından taşıyarak şişeler.

Ambalaj

AMBALAJLI ÜRÜNLER

Ambalajlanmış ürünler, bitmiş mamul stok ambarına taşınır ve burada muhafaza edilir. Bu ambarın özelliği , poliüretan malzeme ile izole edilmiş olması ve klima ortamı olmadan doğal olarak serin ve güneş görmeyen bir ortamda yağı muhafaza etmesidir. Tüm fabrikanın yapısı çelik konstrüksiyon ile imal edildiği için ısı yalıtımı her tarafta 0.20 kcal olarak sağlanır. Böylece , tamamen ekolojik yöntemlerle üretilen yağın stoklanması da klimatize edilmeden tamamen doğal ortamda yapılır.

Çevre İşletme

ÇEVRE ve İŞLETME

En son teknolojiye sahip santrifüj hem üç faz hem de iki faz ayrıştırma özelliğine sahiptir. Santrifüjden zeytinyağı , zeytin karasuyu ve yağlı prina açığa çıkar. Santrifüjden çıkan yağlı prina betondan yapılmış sızdırmasız prina havuzsunda stoklanır. Karasu ise karasu seperatöründen geçirlir ve kaçan yağlar alınarak dokuz tane dinlendirme karasu havuzunda bir süre dinlendirildikten sonra terfi havuzuna aktarılır. Su pompası vasıtasıyla 40 metreye 11 metre boyutunda ve 3,5 m derinliğinde betonarme lagünde biriktirilen karasu, güneş enerjisinden yararlanarak buharlaştırılır. Üretim, stoklama ve ambalaj alanının bulunduğu tüm zemin, granit seramikle kaplı ve epoksi derz dolgu ile hijenik koşullara uygundur.

Kalite Kontrol

KALİTE KONTROL

Elde edilen zeytinyağ renk, koku, görünüş , toplama şekli, tazelik gibi unsurlara dayanılarak sınıflandırılır. Zeytinyağının tüm saflık ve kalite kriterlerinin uygunluğu kontrol edilir. Üretim , filtrasyon, şişeleme aşamaları tamamen otomatik ve kapalı sistemle yapılır. Cam veya metal kontaminasyon riski mevcut değildir. Hiçbir katkı maddesi veya koruyucu kullanılmadığı için , zeytinyağının kendisine has doğal ve bölgesel yapısının korunması amacıyla depolarda sürekli iyi nem , koku kontrolü yapılır ve yağlar güneş ışığından izole edilir. Zeytinyağ , Avrupa Birliği likit gıda normlarına uygun AISI 304-316 Cr-Ni 18/10 paslanmaz çelik tanklarda depolanır. Yine aynı kalitede, hatlarla taşınır.